Nordic Business Forum 2018

Tämä teksti jäi melkein kirjoittamatta, koska no sanotaan vaikka, että elämä tuli tielle.. Mutta koska tapahtuma oli mahtava elämys haluan jakaa parhaita paloja kanssanne, vaikka se tuleekin näin kuukauden jälkijunassa.

Olen useampana vuotena pohtinut ja puntaroinut osallistumista Nordic Business Forumiin, mutta koska tapahtuma on melko hintava ja olen epäillyt, että saako luennoille osallistumalla tarpeeksi vastinetta rahoilleen on osallistuminen jäänyt vain ajatuksen tasolle. Tänä vuonna näin mainoksia ja taas pohdin, että pitäisikö ja kun mainoksiin lisättiin, että puhujana on OBAMA olin myyty! Ja niin rahat järjestyivät ja aloin suunnittelemaan käyntikortteja itselleni sekä varailemaan tapaamisia Brellassa.

Ensimmäisenä päivänä menin hyvissä ajoin tapahtumapaikalle, sillä olin varannut tapaamisen heti ennen ensimmäistä luentoa lounaan yhteyteen. Tapaaminen meni loistavasti ja siitä oli hyvä jatkaa ensimmäiselle luennolle. Ensimmäisessä luentosetissä esiintyivät Aswath Damodaran: Laws of valuation: Revealing the myths and misconseptions, James Hewitt: The key to sustainable high performance ja Susan Cain: Quiet: How to harness the strengths of introverts to change how we work, lead and innovate.

Päivän ensimmäinen puhuja Aswath Damodaran oli eläväinen puhuja, joka osasi ottaa yleisönsä hyvin huomioon. Kolme pääpointtia, jotka jäivät minun mieleeni ja kuviini olivat:

 1. Yrityksen arvo = yrityksen tarina + numerot eli yrityksen ihmiset ja niiden luovuus sekä osaaminen yhdessä kylmän numeerisen datan kanssa kertovat, minkä arvoinen yritys oikeasti on. Pelkät numerot eivät kerro totuutta, mutta numeerisia arvoja ei saa sivuuttaa ja luottaa vain tarinaan.

  Yrityksen arvon määrittäminen.
  Yrityksen arvon määrittäminen.
 2. Toimitusjohtajan tulee olla hyvin erilainen nuoressa kasvuyrityksessä kuin suuressa yrityksessä. Yritys tarvitsee erityyppistä osaamista johtajaltaan eri vaiheissaan.
 3. Teknologiayritysten elinkaari on paljon lyhyempi kuin perinteisillä yrityksillä. Eli kasvu tapahtuu todella paljon nopeammin kuin perinteissä aloilla ja samoin lasku voi olla hyvinkin jyrkkä ja kylmää kyytiä.
Teknologia yrityksen elinkaari versus perinteinen yritys.
Teknologia yrityksen elinkaari versus perinteinen yritys.

Toisena puhujana oli James Hewitt joka oli raivannut tiensä puhujaksi NBF:n puhujakilpailun kautta, puhumisen vauhdista huomasi, että esitystä oli treenattu todella paljon. Ihan meinasi itseäkin alkaa hengästyttämään, kun kuunteli ja katseli hänen vauhtiaan! Hewittilla oli paljon asiaa 15 minuutin puheessaan ja moni asioista jäi pyörimään takaraivooni. Toteutus asioiden osalta on vielä puolitiessä, mutta tämän tekstin myötä kehityskohteeni jälleen kirkastuivat.

 1. Emme voi aina olla niin sanotusti päällä! Meidän on opittava rentoutumaan, olemaan ilman puhelinta (nykyään on yleistä, että puhelin otetaan käteen ja selataan KUUDEN minuutin välein) ja on nukuttava tarpeeksi (7-9 tuntia yössä!)

  Erilaisia levonvaiheita.
  Erilaisia levonvaiheita.
 2. Tietotyö on kestävyyslaji. Kehosta on siis pidettävä huolta kuin olisimme osallistumassa esimerkiksi triathlonille. On nukuttava, liikuttava ja tankattava ravinteikasta ruokaa säännöllisin väliajoin, muuten tärkein työkalumme eli aivot sakkaavat ja työtehomme hyytyy.
 3. On löydettävä oma rytmi. Jos aloitat päivän tarkistamalla sähköpostit, elät jonkun toisen saneleman rytmin mukaan. Älä koske ensimmäisenä puhelimeen vaan venyttele, juo kuppi kahvia ja käy vaikka pienellä kävelyllä ja sen jälkeen olet valmis aloittamaan päivän työt omaan valitsemaasi tahtiin. He, jotka seuraavat omaa rytmiään unen ja levon suhteen suoriutuvat paremmin työssään!
 4. Tee vaativammat työt heti päivän alkuun, kun energiaa vielä riittää ja jätä pikkusälä ja sähköposteihin vastaaminen iltapäivään, kun keskittymiskyky ja energiataso on matalammalla. Tee energiapiikin aikana töitä esim. 25 minuuttia keskeyttämättä ja pidä sen jälkeen 5 minuutin paussi, ja sitten jälleen uusi 25 minuutin sessio jne jne.
Tehokkuushuippujen hyödyntäminen.
Tehokkuushuippujen hyödyntäminen.
Päivän energiatasot kulkevat aalloissa. Tunnista oma rytmisi ja toimi sen mukaan.
Päivän energiatasot kulkevat aalloissa. Tunnista oma rytmisi ja toimi sen mukaan.

Nopea tahtisen esityksen jälkeen lavalle astui hillitty ja elegantti Susan Cain. Täytyy myöntää, että meni jonkin aikaa rauhoittua kuuntelemaan häntä, kun oli tottunut edellisen puhujan vauhdikkaaseen menoon. Asiaa tuli tässäkin esityksessä paljon ja kynä sauhusikin ahkeraan. Osin into johtui varmaan siitä, että koin monta ahaa-elämystä esityksen aikana, sillä koen itseni enemmän introvertiksi kuin ekstrovertiksi.

 1. Ihmiset jaotellaan siis introverteiksi ja ekstroverteiksi karkeasti ottaen sen mukaan viihtyvätkö he enemmän itsekseen vai joukossa. Jos mietit kumpaa edustat pohdi saatko paremmin ladattua akkuja ollessasi yksin esimerkiksi hyvän kirjan kanssa vai tavatessasi tuttuja ja uusia tuttavuuksia juhlissa? Ensimmäinen edustaa introverttiyttä ja toinen ekstroverttiyttä. Molempia persoonallisuustyyppejä tarvitaan ja vastapuolet täydentävät toisiaan kuin yin ja yang.
 2. Cain kannusti myös tutustumaan oman matkalaukun sisältöön eli omaan taustaan ja voimavaroihin, jolloin on helpompi elää oman rytmin (sama kuin yllä Hewittilla) mukaan ja omasta elämästä saa enemmän irti.
 3. Vinkkinä kokouksiin Cain antoi introverteille neuvon, että kannattaa kertoa oma mielipiteensä heti kokouksen alussa. Näin suunsa saa varmemmin avattua ja kokouksen aikana puoleesi käännytään kysymään lisäideoita tai mielipiteitä. Ekstroverttien tulisi puolestaan hillitä itseään ja antaa muillekin puheenvuoro.
 4. Se kumpaa edustat, introa vai ekstroa, on synnynnäinen ominaisuus. Kuulemma on tehty tutkimuksia, joissa erot on huomattu jo NELJÄN päivän ikäisillä vauvoilla. Aika hurjaa vai mitä?
 5. Cainin kirja Hiljaiset löytyy jo kirjakaupoista ja ainakin meidän kaupungin kirjastosta. Se on minulla vielä kesken, mutta vaikuttaa hyvältä!
Susan Cain ja osa 7500-päisen yleisön edustajasta.
Susan Cain ja osa 7500-päisen yleisön edustajasta.

Näiden kolmen esityksen jälkeen olikin kahvitauon ja verkostoitumisen vuoro.

Tauon jälkeen lavalle tuli yllätysesiintyjä. Juontaja Pep Rosenfeld (joka oli aivan loistava!) juonsi pienen pätkän itsensä ylittämisestä ja seuraavaksi katsoimme videon (katso sinäkin, mutta varaa nenäliinat lähettyville!). Kun videossa olisi alkanut lauluosuus olikin esiintyjä Mandy Harvey lavalla. Herkkä ja koskettava esitys päättyi artistin haastatteluun. Uskomattoman vahva ja päättäväinen nainen! Ei ollut montaa silmäparia kuivana tämän esiintymisen jälkeen koko 7500-päisen yleisön joukossa..

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s