Vanulappuja ja steariinia eli sytykkeitä

Illat pimenee ja pimenee ja jotain on tehtävä, jotta elämään tulee edes hieman valoa. Kynttilät siis palavat meillä lähes joka ilta ja niistä syntyy paljon jämiä, joita ei raaskisi heittää roskikseen. Ulkona on myös kylmempää ja kylmempää (paitsi eilen ja tänään, kun on ollut lähes kesäistä!) ja takka tulee sytytettyä usein tuomaan lämpöä ja tunnelmaa.

Tein viime vuonna ensimmäistä kertaa itsetehtyjä sytykkeitä steariinista ja vanulapuista ja jaankin nyt teidän kanssa tämän oivan vinkin. Nämä toimivat mielestäni paremmin kuin kaupan sytykkeet, joten säästät sekä rahaa, ympäristöä että hermojasi, kunhan jaksat hieman väkertää! Nämä toimivat myös kivana pienenä lahjana joulun alla, kun ostat niille nätin purkin tai pakkaat kivasti sellofaaniin.

Tekemistä varten tarvitset:

  1. Kaikki kynttilän pätkät ja jämät kaapeista,
  2. pötkö tai pari vanulappuja (teimme tällä kertaa puolitoista pötköllistä),
  3. pari pientä tai yksi suuri pesty säilykepurkki,
  4. sanomalehteä suojaamaan pöytätaso (steariini valuu),
  5. pihdit ja
  6. kattila, johon laitat hieman vettä kiehumaan (älä anna kiehua kuin pienellä lämmöllä, jotta vesi ei hypi purkkiin). Voit myös sulattaa steariinin kattilassa, mutta kattilan siivoamiseen menee huomattavasti enemmän aikaa kuin siihen, että laitat peltipurkin roskikseen.

Sitten vaan laitat purkkiin/purkkeihin steariinia sulamaan ja dippailet vanulappuja pihdeillä sulaan massaan ja laitat sen jälkeen leivinpaperilla vuoratulle pellille jähmettymään. Jos ulkona on viileää voit viedä pellit hetkeksi ulos, niin steariini jähmettyy nopeammin kuin sisällä.

Lopuksi kasaat steariinit purkkiin tai kivaan kulhoon ja otat käyttöön tai viet lahjaksi. Jossain oli vinkkinä, että steariinin sekaan voisi myös kaataa vaikka saunatuoksun jämät tuomaan hyvää tuoksua.

Steariinia sulamassa.
Steariinia sulamassa.
Sytykkeitä jähmettymässä.
Sytykkeitä jähmettymässä.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s