Vinkkejä työhaastatteluun

Tässä kevään aikana on tullut käytyä muutamassa työhaastattelussa ja ajattelinkin, sen kunniaksi, listata parhaat vinkit valmistautumiseen. Valmistautua kannattaa, koska kysymyksiä voi tulla ihan laidasta laitaan. Kaikenlaisiin kysymyksiin osaa parhaiten vastata, kun on sinut itsensä kanssa, tietää mitä osaa, mistä tykkää ja osaa arvostaa omaa taustaansa.

  1. Jos tuntuu, että et keksi miten kuvailisit itseäsi fiksusti ja filmaattisesti uusille tuttavuuksille tai pohdit minkälaisilla sanoilla kertoisit itsestäsi LinkedIn-profiilissasi suosittelen tekemään pari ilmaista persoonallisuustestiä. Sellaisia ovat esim. 16Personalities tai kevyempi versio suomeksi Anna-lehdestä.
  2. Kertaa oma CV:si ja hakemuksesi, että muistat mitä potentiaalinen työnantajasi jo sinusta tietää ja valmistaudu kertomaan varsinkin mahdollisista aukoista CV:ssä.
  3. Tutustu yrityksen nettisivuihin, Facebook-sivuihin, Twitteriin, Finderista liikevaihtoon yms ja Googlaa mitä yrityksestä ja haastattelijoista ylipäätään löytyy netistä. Näin osaat keskustella yrityksestä ja haastattelijat huomaavat, että olet oikeasti kiinnostunut työtehtävästä.
  4. Monilla nettisivuilla on kerättynä vakiokysymyksiä (Esim. Monster, Duunitori), joita haastatteluissa voi tulla. Tutustu niihin ajan kanssa ja kirjoita sinulle pahimmat johonkin, näin voit palata kertauksen omaisesti kysymyksiin ennen haastattelua.
  5. Hyvä olisi myös muistaa, että kaikesta saadusta työkokemuksesta on hyötyä eli ei kannata häpeillä nuoruuden lapsenvahtihommia tai muita vastaavia. Kaikesta työstä sitä on oppinut jotain, jos ei muuta, niin sen että ei halua tehdä kyseisenlaista työtä!
  6. Muista, että haastattelu on kahden kauppa eli pohdi mitä Sinä haluat kysyä työnantajalta. Kenen kanssa työskentelisit, miltä perus työpäivä näyttäisi, jos sellaista on, onko yrityksellä jotain henkilöstöetuja, millaiset uralla etenemismahdollisuudet ovat, miksi mahdollinen edeltäjä on lähtenyt/lähtemässä yrityksestä, ovatko etätyöpäivät mahdollisia…
  7. Sinun tulee tuntea itsesi tervetulleeksi ja muutenkin olisi hyvä, että ensikosketus yritykseen olisi positiivinen. Kuten ystäväni kollega huikkasi minulle leikkimielisesti lähtiessäni haastatteluun: Onko yritys Sinun arvoisesi? Eli pääsetkö näyttämään kyntesi ja olemaan oma itsesi yrityksessä? Vietät kuitenkin suuren osan päivästä työpaikalla, joten on olennaista, että siellä ei tarvitse olla hampaita purren.
  8. Jos kovasti jännittää ennen haastattelua, suosittelen tapaamaan ystävän vaikka kahvilassa ja rentoutumaan kunnon röhönaurujen parissa. Näin pääset pahimmasta jännityksestä ja astelet haastatteluun iloisena omana itsenäsi!

Onko sinulla takataskussa jotain hyväksi havaittuja vinkkejä työhaastatteluun, joita tähän listaan voisi lisätä?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s